Acesti roboti nu sunt exact cum vi-i imaginati toti, pe doua picioare sau capabili sa gandeasca singuri, dar, va asiguram, tot roboti sunt.
Secolul 21 se defineste prin accesul nelimitat la informatie. Astfel, am avut sansa de a descoperi proiectul FIRST Tech Challenge, un concurs de talie internationala. Acesta are la baza construirea unui robot, dar nu se rezuma doar la atat. Asociatia din Romania care se ocupa de organizarea acestei competitii este Natie Prin Educatie, scopul acesteia fiind crearea unor legaturi stranse intre studentii din licee, facultati si mediul de afaceri din Romania. Participarea presupune dezvoltarea unor abilitati nonformale: lucrul in echipa, spiritul antreprenorial, capacitatea de a lua initiativa in rezolvarea problemelor si voluntariat.
Noi consideram ca este posibil ca niste tineri din Ramnicu Sarat sa se ridice la nivelul standardelor unei asemenea competitii, iar prin noi ne referim la echipa BoogeyBots. Suntem o comunitate formata din mai bine de 30 de elevi, dornici de cunoastere si de a dezvolta ramura roboticii in comunitate. Toti facem parte din colectivul Colegiului National “Alexandru Vlahuta”. Orice elev care si-a dorit sa faca parte din echipa a fost bine-venit, iar profilul nu a reprezentat un impediment, deoarece rolurile membrilor sunt diferite si nu se axeaza doar pe cunostinte in domeniul programarii si al matematicii, ci presupun si cunostinte pe care nu le obtii neaparat in cadrul institutiilor de invatamant, cum ar fi proiectarea 3D, vorbitul in public, promovarea unei pagini de social media, scrierea unui articol etc.
Povestea noastra a inceput acum cateva luni, pe la inceputul verii, cand domnul director Foarfeca Gunita ne-a prezentat site-ul www.natieprineducatie.com, si astfel, fara sa stam prea mult pe ganduri, am inceput sa ne formam ca echipa. Daca la inceput am fost alcatuiti doar din elevi ai clasei XI A, acum la aproximativ 6 luni distanta, am diversificat putin privelistea si am cooptat elevi din cadrul mai multor clase.
Intrand in aceasta comunitate, care desi este la inceput in Romania, si participand la diferite evenimente organizate de alte echipe, care in anii precedenti au reprezentat tara la etapa internationala, am reusit sa intelegem amploarea si importanta pe care o are acest proiect. Avantajele cu care vine aceasta provocare sunt reprezentate de faptul ca ni s-a oferit posibilitatea de a pune in practica multe dintre lucrurile pe care le-am invatat, doar teoretic, la scoala . De asemenea, invatam sa ne toleram unii pe altii, sa ne ascultam ideile, sa ne impartim sarcinile, pe scurt sa fim o echipa, lucru pe care nu se pune accentul in sistemul nostru de invatamant.
Avem mai multe planuri pe care vrem sa le facem sa devina realitate, pe care le vom dezvalui la momentul potrivit pe paginile noastre de facebook, instagram si twitter la @boogeybots.
In concluzie, viziunea noastra asupra Ramnicului consta in dezvoltarea ramurii roboticii astfel incat acest domeniu sa fie mai abordat de tinerii liceeni si sa promovam conceptul de STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics). (Membrii oficiali ai echipei sunt: a 11-a A- Brutaru Andrei, Carp Bogdan, Ionita Roxana, Ionita Maria, Marton Sergiu, Mihai Raluca, Panait Casian, Raileanu Danut, Scirlet Miruna, Tudorache Tudor si Piron Andreea-a 10-a A).
Scris de BoogeyBots