Primăria Râmnicu Sărat a obținut locul 1 în concursul Erasmus Plus de finanțare a Strategiei de Tineret 2017 – 2023

0
1072

Râmnicu Sărat va avea o strategie dedicată sectorului de tineret în urma rezultatului de finanțare a proiectului RÂMNICU SĂRAT – MODEL AL DEZVOLTĂRII DURABILE, pe scurt #SUSRâmnicul.  Proiectul va fi implementat în perioada 01 septembrie 2017 – 31 august 2017 și va consta în 14 sesiuni de dialog structurat care vor implica un număr de 730 de participanți: elevi, studenți, cadre didactie, reprezentanți ai insituțiilor administrative locale și județene precum și alți factori de decizie relevanți. Valoarea eligibilă aprobată a proiectului este de 45.840 euro.

RÂMNICU SĂRAT, UNUL DIN PRIMELE ORAȘE DIN ROMÂNIA CARE ÎȘI ASUMĂ O STRATEGIE PENTRU TINERET!

Nu este o glumă, ci o certitudine! Un ideal pentru mulți, o provocare pe care Râmnicul o are în față în perioada care va urma. A avea o strategie nu va însemna doar a genera noi hârtii, ci mai mult, înseamnă a genera FAPTE, idealuri care vor porni de la consultarea tinerilor și a mentorilor acestora și vor deveni realitate pentru Râmnicul nostru.

DIALOGUL STRUCTURAT, O FORMĂ MODERNĂ DE CONSULTARE!

Metode precum Photovoice, dezbatere, cafenea publică, conferință sau consultare publică reprezintă modalitățile prin care evenimentele din cadrul proiectului vor fi organizate. Fiecare activitate va implica un număr de minim de 30 de participanți proiectul fiind structurat în 3 etape strategice. În prima etapă – primele 6 consultări, va fi analizat contextul local de colaborare dintre societatea civilă și instituțiile locale precum și modalitățile în care ambele părți se implică în susținerea durabilă a sectoarelor: cultură, educație, antreprenoriat, sport, tineret, voluntariat, civic, participare la decizie. Rezultatele consultărilor vor fi centralizate și utilizate în următoarele 6 consultări în realizarea direcțiilor de acțiune pe cele mai importante domenii destinate tinerilor. Vor fi luare în considerare oportunitățile pe care comunitatea le oferă dar mai ales punctele slabe, pe care proiectul vizează să le corecteze și să le transforme prin soluții. Dialogul structurat va însemna o colaborare continuă dintre organizațiile de tineret, școli și licee, instituții locale și municipalitate, astfel încât timp de un an de zile prin cele 14 acțiuni strategice sectorul de tineret râmnicean să fie complet definit mai ales la nivelul acțiunilor și viziunii viitoare.

#SUSRÂMNICUL – CONCEPTUL CARE ÎȘI DOREȘTE SĂ ÎI UNEASCĂ PE RÂMNICENI

Anunțat încă de la începutul acestui an, noul concept, #SUSRâmnicul reprezintă imaginea unei comunități unite pe care ne-o dorim și către care tindem. Îndemnul nu îi ocoloește pe tineri, astfel încât aceasta va fi construcția în jurul căreia Strategia de Tineret va fi pusă în practică. A crea sinergii înseamnă a fi uniți, a ne cunoaște valorile și a crede în ele. Tinerii vor da startul! Deci #SURÂMNICUL.

SPIRITUL CIVIC – PUNCTUL CENTRAL AL STRATEGIEI DE TINERET

Responsabilitatea față de comunitatea râmncieană reprezintă unul din aspectele central poziționate de către sectorul de tineret. Astfel, numărul și valoarea proiectelor derulate dar mai ales perspectivele asumate reprezenta puncte importante pe harta schimbărilor prin care Râmnicul a trecut în ultima vreme. Spiritul civic, căci acesta este subiectul pe care îl vom utiliza în propoziția proiectului nostru, va fi din nou cea mai încurajatoare formă de acțiune. Proiectul #SUSRâmnicul va porni de la ideile tinerilor, de la propunerilor lor, viziunea și dorințele lor de a schimba comunitatea râmniceană într-un oraș în care timpul a dovedit că acest lucru este posibil, susținut și realizabil. Apelul de participare va fi lansat curând astfel pentru orice idee spre mai bine ușa implicării în proiectul #SUSRâmnicul este deschisă!

STRATEGIA DE TINERET – UN PRIM PAS SPRE DERULAREA UNOR IMPORTANTE PROIECTE COMUNITARE

Sectorul de tineret va fi principalul beneficiar al strategiei. În prezent numeroase asociații de tineret și voluntariat conturează imaginea comunității râmnicene în care de multe ori inițiativele au venit de la tineri deschiși și pregătiți pentru a da o notă civică Râmnicului, un spațiu în care inițiativele au mers de foarte multe ori în fundamentarea deciziilor locale. Râmnicul Sărat este unul din cele mai active orașe din România la nivel de tineret și pentru că orașul este condus de o echipă în care tinerii își fac lesne loc, nu doar instituțional ci și prin cooperare. Proiectul se află abia la început, luna septembrie anunțând printr-o conferință de lansare direcțiile pe care le va aborda. Vom reveni însă cu noi articole în care fiecare pas al proiectului va fi adus la cunoștința cititorilor.

#SUSRâmnicul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here